Циклама

Циклама (Cyclamen)

Цикламите са растения от семейство грудкови. Родом от Мала Азия. Цветните им венчелистчета наподобяват звезди, а листата са във формата на сърца.  Подходящи са за стайно и за външно отглеждане. Създадени са множество видове, които цъфтят в розово, бяло, червено. Някои са с дълги дръжки, други с ароматни цветове.

Съществуват поверия, които гласят, че цикламата внася енергия в дома и служи за защита и сплотяване на семейството.

През есента започва тяхното разпространение в търговската мрежа. Цъфтят от октомври до април и това ги прави много предпочитани, защото през този период са много малко цъфтящите растения, които ни радват. А и цената им е много добра.

Ключът за тяхното добро развитие е да се постараем да  ги отглеждаме в условия доближаващи се максимално до тези на естествената им среда – топлите влажни гори.

Цикламата като външно растение предпочита хладни и засенчени терени. Температурите на които вирее добре е от 4-5 градуса до около 15 градуса. Дивата циклама се среща в Централна Европа и по Средиземноморието, както и у нас в гористи местности.

Цикламата като стайно растение трябва да се отглежда на светло, но не под преки слънчеви лъчи. Помещения със северно изложение са подходящи при температури около 10-15 градуса.

Цикламите са много капризни към поливането и влажността на въздуха. През периода на активен цъфтеж трябва да се поливат при нужда през 2-3 дни само отдолу /в отделен съд с вода за около половин час/. Целта е да не се овлажни грудката и да се избегне загниване. Добре е да бъдат наторявани /с тор за цъфтящи растения според указанията на препарата/ в периода на цъфтеж. Цикламата харесва високата влажност на въздуха, но не трябва да оросявате листата й.

Много е важно увяхналите цветове и листа да бъдат премахвани, за да не предизвикват гниене на луковицата. Може да напръскате с препарат против гниене /топсин, превукир и др./.

След прецъфтяването на цикламата /топлите месеци на годината/ листата й ще започнат да пожълтяват. Тук е момента да разредите или дори да спрете да поливате растението. Саксията трябва да се премести на по-хладно и тъмно място, за да може да „заспи”. След като окапят всички листа, ако има нужда можете да преместите цикламата в по-голяма саксия. Като тук е много важно да спазите правилото за луковичните растения – 1/3 от грудката да е над почвата.

В началото на есента Цикламата започва да се събужда и да изкарва нови листа. Можете да я преместите на по-светло място и да поливате по-често. Скоро ще ви радват наситените цветове на растението.

При правилни грижи цикламата може да живее 20 – 25 години.

Какъв е проблема при:

  • Пожълтяване на листата в активния период – най-вероятно цикламата е изложена на слънчеви лъчи, висока температура или сух въздух. Друга причина може да бъде недостатъчно поливане.
  • Омекване на листата и стеблата на цветовете – тези симптоми се забелязват при наличие на загниващ процес на грудката. Може да се е получило при поливане на растение директно отгоре.
  • Много кратък период на цъфтеж – причините могат да бъдат много: висока температура, неправилно поливане, сух въздух, недостатъчно подхранване.
  • Деформация на лисната маса – проверете за наличието на акари или въшки.

Как да различите здравото растение при покупка?

Огледайте цветовете на растението. Трябва да има няколко цъфнали цвята /4-5/ и доста по-голямо количество заложени пъпки /10-15/. Цветоносите трябва да са събрани в центъра на растението. А листата да са свежи и тъмно зелени.


„Цикламата – нежното ухо на девицата“ – Стефан Цвайг

 

nineteen − seventeen =