Най-търсеното саксийно цъфтящо растение през декември

С настъпването на месец декември започва да ни обзема празнично настроение. Украсяваме домовете си и се подготвяме за предстоящите празници. Във всеки магазин могат да се намерят различни декорации за повода, в това число са и цветарските магазини. Основното търсено растение е така наречената Коледна звезда. Тя се е превърнала в символ на Коледа, редом до коледната елха. Може да я срещнете като изкуствена декорация, естествена аранжировка с рязан цвят или като саксийно растение. Коледната звезда допринася за красивия и уютен дух на дома или офиса през празничния период.

Според статистически доклад за цветарството от USDA, продажбата на Коледни звезди е достигнала до една четвърт /25%/ от продажбата на всички цъфтящи саксийни растения.  А най-големият производител в света е Калифорния с близо 6 милиона саксии годишно. За сравнение ще добавим, че следващото най-продавано цъфтящо растение е орхидеята.

Коледната звезда може да се срещне с няколко имена –  Euphorbia pulcherrima, Poinsettias, Коледна звезда, Витлеймска звезда и др. Родом е от тропическите области на Централна Америка и Мексико. Там се среща основно като многогодишен вечнозелен храст с размери до 3-4 м. височина. В миналото се е смятала за плевел.  Но през 1828 г. Д-р Джоел Робъртс Пойнсет, любителски ботаник и първи посланик на САЩ в Мексико е открил храст с ярко оцветени червени листа през декември, но с много кратък период на цъфтеж. Едва през 60-те години изследователите са  успели да култивират растението, за да цъфти повече от няколко дни. Днес имаме хибриди, които са предназначени за стайно отглеждане и достигат до 30-40 см. височина. А поради големия международен интерес се създават нови видове и те вече достигат над 100 – бели, розови, тъмно червени, кремави, мраморни и т.н.

Листата на Коледната звезда са елипсовидни в основата на стъблото са зелени, а във върховете образуват розетка, която се обагря /най-често/ в червено и прилича на звезда. Самите цветове обаче представляват няколко дребни цветчета в средата на цветната розетка. Ярките цветове на обагрените листа имат за цел да привличат насекомите.

Има много изписана литература относно дали Коледната звезда е отровна. Ами всъщност при поглъщане това растение може да причини стомашно дразнене и дискомфорт. Лепливият бял сок, който се отделя при нараняване на стъблото също може да причини дразнене на кожата при някои хора. Трябва да бъдете внимателни, ако имате малки деца и животни, но растението не застрашава ничии живот.

Коледната звезда носи славата на капризно растение, което живее много кратко. За да й се радвате по-дълго време е необходимо да и отделите специално внимание. Тя обича да бъде на светло, но не и на пряка слънчева светлина.  Коледната звезда е тропическо растение и не е устойчиво на минусови температури. Добре е да поддържате температура между 15-21 градуса. Поливането трябва да бъде умерено, за да не загние кореновата система. Също не обича и да бъде изложена на течение /включително и това от климатик/ и да бъде в близост до отоплителни уреди.

След активния период Коледната звезда има нужда от подрязване на стъблата до 10 см. Най-добре е  това да се направи през пролетта. През лятото Коледната звезда може да се изнесе в градината на полусенчесто място. За да започне да цъфти, трябва да държите растението в пълна тъмнина поне по 14 часа всеки ден от края на септември до началото на декември.

При нас в Бутик Ama-No можете да намерите Коледни звезди в различни цветове, както и много стилни празнични аранжировки и декорации.

 

 

 

3 + 1 =