Как да съхраним по дълго цветята във вазата

Цветята носят красота и уют във всяка стая. Със сигурност колкото по-издръжливи са те, толкова повече ще Ви радват. За да се запасят по-дълго време свежи е нужно да се полагат определени грижи.
Ние винаги даваме тези съвета на нашите клиенти:
  • Подгответе подходяща ваза. Тя трябва да е добре измита и дезинфекцирана, за да предотвратите развитието на бактерии, микроорганизми и гъбички. Добре е тя да бъде стъклена или порцеланова /от естествен материал/. Трябва да съобразите дължината на дръжките на цветята с размера на вазата. Използвайте вази с широки отвори, за да не се мачкат цветята.
  • Напълнете наполовина вазата с топла вода. И я поставете на хладно място. Горещите водни молекули се движат по-бързо през стъблата, а самите цветя губят по-малко влага заради студения въздух. Този метод се нарича „закаляване“.
  • Можете да добавите във водата „храна за цветя” /предлага се в специализираните магазини/. Основно съдържа белина /която убива микробите/ и захароза /която не позволява на венчелистчетата да увяхват бързо/. Много хора добавят различни неща като – захар, аспирин, газирани напитки, ябълков оцет,  белина, алкохол и др. Основната им задача е да унищожат микробите и да подсилят цветовете. Така, че можете сами да си направите „храна за цветя” – няколко капки белина заедно с малко захар ще Ви свърши чудесна работа.
  • Разопаковайте цветята /ако имат опаковка/. Махнете всички хартии, които могат да допринесат за гниене на стеблата. Ако букетът е от различни видове цветя е добре да ги разделите. Например розите обичат да са сами във водата, а нарцисите и зюмбюлите отделят специално вещество, което не е полезно за другите цветя.
  • Подрежете стеблата с остра ножица под наклон, а не направо. Така се отварят растителните канали и се увеличава площта за поглъщане на течности и вещества. Отстранете листата, които са смачкани, също и тези които ще бъдат под вода когато ги поставите във вазата /защото бързо ще загният/.
  • Поставете цветята във вазата с вода и ги позиционирайте далеч от пряка слънчева светлина /но не на тъмно /, отоплителни уреди и плодове, защото това ускорява процеса на увяхване. Имайте в предвид, че цветята са по-издръжливи на ниски температури.
  • Важно е през 1-2 дни да измивате вазата, да подменяте водата, да премахвате увяхналите /изгнилите стръкове и да подрязвате стеблата на цветята /защото микроорганизмите образуват тапички и растенията не могат да поемат нужните вещества/. Така те ще Ви радват по-дълго време.

 

Тайната на свежите цветя е да сведем до минимум развитието на бактерии и гниене и да осигурим достатъчно хранителни вещества.

 

Не е толкова сложно.

 

Ние в Бутик Ama-No извършваме тези дейности ежедневно. 🙂

 

12 − 10 =