Как да се грижим за орхидеята

Как да се грижим за орхидеите

В тази статия ще разгледаме грижите за орхидеите и по конкретно за вида Фаленопсис. Скоро ще разберете, че тези красиви цветя не са никак трудни за отглеждане, след като се запознаете с основните характеристики на този така популярен вид орхидея. Първо няколко важни неща, които трябва да знаете.

Орхидеите Фаленопсис често са определяни като „нощна пеперуда“ , заради цветовете им напомнящи летящо насекомо. Нарастващата популярност на тези цветя и лесното им отглеждане ги прави желани във всеки дом. Друга причина за тяхната популярност е продължителния им цъфтеж, който трае няколко месеца. Орхидеите Паленопсис се предлагат в голямо разнообразие от цветове, форми и размери.

Поливане на орхидеята

Корените на видът Фаленопсис трябва да растат във влажна среда, за това е важно да не ги оставяте да изсъхнат. Но също така не е хубаво ги държите постоянно във вода, защото има опасност от изгниване. Честотата на поливане зависи от няколко фактора. В по-топлите месеци орхидеята има нужда от по-често поливане – 2 пъти в седмицата, докато през зимата поливането може да става веднъж на 7-10 дни. Добре е да поливате орхидеята или сутрин или вечер, като избягвате най-горещите дни от деня, с престояла вода. Винаги наблюдавайте корените – те са най-сигурният признак кога орхидеята ви е жадна. Ако корените са свежо зелени означава, че няма нужда да я поливате,но ако са придобили сивкав цвят трябва да я полеете.

Самата процедура по поливане на орхидеята представлява накисването и в престояла вода. Потопете саксията на орхидеята в съд с вода. Оставете да престой 15-25 минути, след което я извадете и оставете да се отече водата.

Светлина

Когато орхидеята ви не е цъфнала, тя има нужда от повече светлина, за да се предизвика израстването на нов цветонос. Прекалено многото слънчеви лъчи предизвикват пожълтяване и изсъхване на листата, а липсата на такива прави листата тъмно зелени и появата на нови цветове малко вероятна. Най-доброто място за орхидеята Фаленопсис е на прозорец с източно изложение, но и сенчест южен прозорец също е добър вариант. Важно е да не излагате орхидеята на продължителна директна слънчева светлина, защото това ще доведе до изгаряне на листата.

Температура

Идеалната температура за отглеждането на орхидея Фаленопсис през деня ер между 22 – 26 градуса а през нощта около 19 градуса. Орхидеите са в състояние да издържат температури между 29-35 градуса, но тога ще се наложи значително по-често поливане. Драстични промени в температурата могат да увредят орхидеята и да доведат до окапване на цветовете или пъпките й.

Още съвети:

  • Орхидеите обичат влагата, така че можете да пулверизирате листата и корените , като внимавате да не мокрите цветовете й.
  • Пресаждането се извършва веднъж на 2-3 години и то само ако корените са изпълнили цялата саксия. При пресаждането се отстраняват изгнили или повредени корени, сменят се корите и размера на саксията. Никога не пресаждайте орхидеята докато цъфти.
  • Не е задължително орхидеите да се отглеждат в прозрачна кашпа.
  • Можете да използвате специална тор за орхидеи, за да предизвикате цъфтеж.

eleven − eight =